DAMIAN DRĂGHICI, dezvăluiri după ani de terapie și rugăciune! ”Mă întreb cine sunt!”
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » BACALAUREAT 2014 – Tot ceea ce trebuie sa stii despre examenul din acest an! Cand vor fi afisate rezultatele finale

BACALAUREAT 2014 – Tot ceea ce trebuie sa stii despre examenul din acest an! Cand vor fi afisate rezultatele finale

De: Cancan 30/06/2014 | 13:14
BACALAUREAT 2014 - Tot ceea ce trebuie sa stii despre examenul din acest an! Cand vor fi afisate rezultatele finale

Probleme scrise la examenul de bacalaureat încep luni cu proba la limba română. Probele scrise vor avea loc în perioada 30 iunie - 4 iulie, iar REZULTATELE FINALE vor fi afişate în 11 iulie.

Examenul de bacalaureat din 2014 va fi susţinut la aceleaşi probe ca şi în anii precedenţi.

Potrivit calendarului pentru examenul de bacalaureat, candidaţii susţin:

– în 10-12 iunie – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

– în 11-13 iunie – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale);

– în 16-20 iunie – proba de evaluare a competenţelor digitale;

– în 23-27 iunie – proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal;

– în 30 iunie – probă scrisă la limba şi literatura română (comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările);

– în 1 iulie – proba scrisă la limba şi literatura maternă (comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale);

– în 2 iulie – proba obligatorie profilului şi specializării, respectiv: matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică şi pentru profilul militar şi profilul pedagogic, specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională; istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională;

– în 4 iulie – proba scrisă la alegere a profilului şi specializării; candidaţii pot opta, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele două grupe: fizică, chimie, biologie sau informatică (pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională); geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie (pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională);

– în 7 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12.00) şi depunerea contestaţiilor (între orele 12.00 şi 16.00); în 8-10 iulie vor fi soluţionate contestaţiile;

– în 11 iulie – vor fi afişate REZULTATELE FINALE la prima sesiune a examenului de bacalaureat.

Citeste si:

SUBIECTE BAC 2014 ROMANA.Vezi subiectele date astazi la examen!

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada 18-29 august, în 4 septembrie fiind programată afişarea rezultatelor finale.

La probele orale de limba română şi limba maternă, subiectele cuprind texte literare şi nonliterare şi trebuie să aibă un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Candidaţii vor intra în sălile de examen la orele la care au fost programaţi. Aceştia vor extrage câte un bilet şi vor primi hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte10-15 minute.

Rezultatele obţinute de candidaţi la probele orale nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă.

Cine poate susţine examenul de bacalaureat

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât şi din seriile anterioare.

Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior.

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut de cel puţin două ori bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma plătită a fost stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine candidatul.

Promovarea examenului de bacalaureat

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

– au susţinut probele de evaluare a competenţelor;

– au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

– au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probe orale.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaţii care copiază sunt eliminaţi din examen şi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Examenul de bacalaureat, desfăşurat doar în sălile în care sunt camere video de supraveghere

Comisiile de bacalaureat judeţene, respectiv cea a municipiului Bucureşti trebuie să se asigure că sunt camere de supraveghere video funcţionale în toate sălile de examen, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise.

Aceste comisii răspund pentru buna organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi stabilesc componenţa comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică.

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen şi de evaluare, inclusiv persoanele de contact sau informaticienii, sunt selectate din alte unităţi şcolare decât cele din care provin candidaţii arondaţi centrelor.

Din comisiile de bacalaureat nu vor face parte persoanele care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri şi au fost sancţionate.

Promovabilitatea examenului de bacalaureat din 2013

Promovabilitatea în prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea acestora. În prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidaţi. Medii de trecere au obţinut 63,1 la sută, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, şi 31,7 la sută, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

Pentru filiera teoretică, procentul de promovare a fost de 83,62 la sută, pentru filiera vocaţională – 72,96 la sută, iar pentru cea tehnologică – 37,32 la sută.

În prima sesiune a bacalaureatului s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513, dintre care 320 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prima sesiune a bacalaureatului din 2013 a fost marcată de anchete privind suspiciuni de fraudă, care au avut în centru situaţia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală. În ancheta legată de bacalaureatul de la Liceul „Bolintineanu”, directoarea liceului a fost demisă şi ulterior trimisă în judecată, comisia de examen a şcolii a fost schimbată, iar profesorii supraveghetori şi zeci de elevi au fost audiaţi.

Peste zece anchete privind cazuri de fraudă la bacalaureatul din 2013 au fost declanşate în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Mehedinţi şi Timiş.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e...
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Din nou doliu în muzica românească! Artistul a murit înainte de Crăciun
Zodia care va străluci începând cu 23 decembrie. Va traversa o etapă plină de oportunități, are parte de schimbări benefice, iar sărbătorile se anunță magice pentru acest nativ
Zodia care va străluci începând cu 23 decembrie. Va traversa o etapă plină de oportunități,...
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de...
Niște români din Italia au tăiat porcul de Crăciun, dar n-au știut că n-au voie. Acum riscă amendă de 30.000 de euro sau închisoare
Niște români din Italia au tăiat porcul de Crăciun, dar n-au știut că n-au voie....
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii...
Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar putea urma SUA
Succesul ciudat al Coreei de Nord. După apropierea Rusiei și a Chinei de Phenian, ar...
Impozit auto 2025: Cât vor plăti șoferii din București, anul viitor, pentru o mașină
Impozit auto 2025: Cât vor plăti șoferii din București, anul viitor, pentru o mașină
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care...
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din...
Cum își petrec timpul în vacanța din Thailanda, Adela Popescu și Radu Vâlcan? Prezentatoarea TV și-a ales și o ținută pe măsură!
Cum își petrec timpul în vacanța din Thailanda, Adela Popescu și Radu Vâlcan? Prezentatoarea TV...
Cine este bărbatul care a făcut prăpăd la Târgul de Crăciun din Magdeburg?! Doi oameni și-au pierdut viața, printre care un copil, iar 68 au fost răniți după ce a intrat în plin cu mașina în ei și și-a continuat drumul
Cine este bărbatul care a făcut prăpăd la Târgul de Crăciun din Magdeburg?! Doi oameni...
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
Ce este gradul de îndatorare şi cum îl calculăm atunci când cumpărăm o casă
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu...
Ultimele produse Parkside în 2024 – Ce găsești la Lidl pe final de decembrie
Ultimele produse Parkside în 2024 – Ce găsești la Lidl pe final de decembrie
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Vedeta iubită de toată lumea de la noi care a fost filmată în timp ce...
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu....
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află...
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat...
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cum se împarte puterea: PSD - Ciolacu premier şi 8 ministere / PNL ia Senatul prin Bolojan şi 6 ministere / UDMR preia 2 ministere puternice
Cum se împarte puterea: PSD - Ciolacu premier şi 8 ministere / PNL ia Senatul...
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca...
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Denzel Washington s-a făcut preot! E înrăzboi cu Hollywood-ul
Că să faci în AJUN de Crăciun pentru noroc și sănătate. Tradiții și obiceiuri pentru bunăstare
Că să faci în AJUN de Crăciun pentru noroc și sănătate. Tradiții și obiceiuri pentru...
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână! Viaţa i s-a schimbat complet
Românul care a câştigat aproape 1 milion de euro în mai puţin de o săptămână!...
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu....
Mama băiețelului de 9 ani ucis în atentatul de la Târgul de Crăciun din Germania își strigă durerea: „De ce tu, de ce numai tu, nu înțeleg”
Mama băiețelului de 9 ani ucis în atentatul de la Târgul de Crăciun din Germania...
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E o rânduială a firii”
Pot femeile să intre în biserică în perioada menstruației? Un preot a lămurit misterul: “E...
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce...
Carmen Harra, previziuni îngrijorătoare pentru 2025. Urmează un an greu pentru români
Carmen Harra, previziuni îngrijorătoare pentru 2025. Urmează un an greu pentru români
×